První cigareta nechutná

27.3.2020
Citace:
ß2* nAChRs on VTA dopamine and GABA neurons separately mediate nicotine aversion and reward, Taryn E. Grieder, Morgane Besson, Geith Maal-Bared, Stéphanie Pons, Uwe Maskos, Derek van der Kooy, Proceedings of the National Academy of Sciences Dec 2019, 116 (51) 25968-25973; DOI: 10.1073/pnas.1908724116
Zdroj
Poloha ventrální tegmentální oblasti VTA v mozku, obr. NIDA/Public domain.

Chutnala vám první cigareta? Asi sotva. Pocity z nikotinu (angl. nicotine) jsou zpočátku nepříjemné a teprve později se dostavuje opojný pocit. Je to proto, že nikotin působí na mozek dvojím způsobem. Experimenty na myších ukázaly, že v tzv. ventrální tegmentální oblasti (VTA), která leží ve spodní části středního mozku, nacházíme promíchané neurony dvojího typu. Vazba nikotinu na nikotinový acetylcholinový receptor (nAChR ) typu β2* způsobí vylučování neurotransmiterů, u některých buněk VTA dopaminu (angl. dopamine), u jiných γ-aminomáselné kyseliny (GABA). Dopamin, jehož sekrece způsobuje pocity libé, v tomto případě nečekaně zodpovídá za averzi k nikotinu. „Je zřejmé, že nikotin zasáhne různé populace neuronů ve stejné oblasti mozku, které se poté prostřednictvím signálů spojí s jinými regiony,“ říká první autorka publikace Taryn E. Grieder z University of Toronto.

Zeshora dolů chemická struktura nikotinu, dopaminu a gama-aminomáselné kyseliny.Velmi zajímavý je způsob, jakým vědci odlišili působení dvou těsně promísených populací neuronů v malé části mozku. Vyšli z geneticky modifikované vyšlechtěné linie laboratorních myší, která nevytváří vůbec žádné nikotinové receptory. Vystavení působení nikotinu u nich nevyvolá žádný pocit. Poté je infikovali viry navrženými tak, že příslušné nikotinové receptory vytvořili vždy jen v jedné z obou zkoumaných populací nervových buněk. Buď jen v dopaminové nebo jen u GABA neuronů. Pak stačilo provést standardní testy chování, ze kterých vyplývá příjemný nebo nepříjemný účinek nikotinu.

 
Odeslat komentář k článku "První cigareta nechutná "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "První cigareta nechutná " e-mailem

Diskuse/Aktualizace